we

Deelnemers SBS 2001

Zes Vlamingen en zes Nederlanders reden op 23 juni 2001 de 350 km van Sluis-Boulogne-Sluis:

Ard uit Purmerend reed Sluis-Boulogne-Sluis op een Alligt Modern, een fiets met een nogal rechtopzittende houding. Ard had zich bovendien nauwelijks voorbereid. Even voor de Franse grens bleef hij samen met Siward wat achter bij de rest. We begonnen ons dus wat zorgen te maken... Geheel ten onrechte. Ard en Siward hadden besloten SBS in hun eigen tempo te rijden, niet teveel pauzeren maar gewoon blijven doorrijden. Een zeer verstandige beslissing, een paar uur later had iederéén een groepje opgezocht met een tempo wat 'm wel lag. Ondanks (het ontbreken van) de voorbereiding reed Ard eigenlijk de perfecte Sluis-Boulogne-Sluis.

Van Ed uit Tilburg hebben we niet zoveel gehoord tijdens Sluis-Boulogne-Sluis. Ed reed met z'n M5 Lowracer steeds in de eerste groep en verveelde zich misschien wel een beetje tijdens de 360,43 kilometer die z'n kilometerteller registreerde. Alleen de 200 meter hoge Mont Dauphin was in staat de lowracer tot een wat lagere snelheid te dwingen.

Erik uit Brugge had vooraf maar één grote vrees: "Blijft het materiaal heel?". Het materiaal (M5 Shockproof) is heel gebleven op 23 juni en dus waren er voor Erik geen noemenswaardige problemen tijdens SBS. Dat was de dag ervoor wel anders. De Shockproof lag helemaal uit elkaar, kapotte achterderailleur (de hoeveelste was dat nou Erik?), ketting, spaken, afgebroken achterpad en het was maar de vraag of Erik zou kunnen meerijden. Dank zij de inspanningen van M5's Ronald kwam de fiets net op tijd gereed.
Gelukkig maar, want de 45-jarige Erik had zich serieus voorbereid op de tocht naar Boulogne en dat zou ook de rest van de zomer in de wedstrijden voor het Belgisch Kampioenschap goed te merken zijn...

Hans uit Baardegem was voor ons (TIJL) een onbekende naam maar dat is inmiddels veranderd. Hans reed de tocht met een Optima Stinger. Een prototype, nog in de grondverf, en Hans was na afloop zeer tevreden over de Stinger. Minder tevreden was hij over het roadbook (niet waterbestendig als je morst bij het drinken) want op de terugweg waren we Hans ineens kwijt. Na z'n gemopper op de heuvels van de Boulonnais dachten we even dat hij een lift naar huis had genomen, maar nee Hans had de Noordzeekust opgezocht en was via Calais en Dunkerque naar Sluis gefietst. Van Hans komt ook de vinding om bakjes met pasta mee te nemen om onderweg op te peuzelen.

Marc uit Olsene reed met z'n gloednieuwe Challenge Jester als niet-wedstrijdrijder lang mee met de snelste groep met wedstrijdrijders en voelde dat na afloop toch wel een beetje in z'n knietjes maar dat herstelde gelukkig redelijk snel.
De Challenge Jester met klapstuur is overduidelijk een prachtige fiets om 350 km lang ontspannen te liggen fietsen...

Marc reed SBS op een M5 Streetlegal en stak daarmee torenhoog boven de rest uit. De inwoner van Breda had nog getwijfeld om met de lowracer te rijden, maar omdat hij - evenals Stefaan en Rein - ook de de reis naar/van Sluis met de fiets wilde doen en daarbij natuurlijk wat bagage wilde meenemen, werd het toch de Streetlegal.

Piet uit Mol, hier op de Challenge Hurricane met Roland's gele Adidas-petje, kennen we van de wedstrijden voor het Belgisch Kampioenschap.

Rein (Utrecht) is een PANS-veteraan (PANS = Parijs-Amsterdam Non Stop, 560 kilometer) en zo'n ouwe rot maak je natuurlijk niks meer wijs. Rein reed Sluis-Boulogne-Sluis met een snelle Optima Baron met bagagepunt.. De bagagepunt is door Rein zelf gemaakt, volgens de geruchten zou er zelfs een complete bananenboom in die bagagepunt passen... Rein had zich goed voorbereid, had een kaart van West-Vlaanderen mee, de bagagepunt voorzien van eten en drinken voor een hele dag, genoot van het landschap en op zo'n manier kom je de dag wel door......

Amsterdammer Siward had ter voorbereiding op Sluis-Boulogne-Sluis met de Alleweder nog een rondje IJsselmeer gereden en had blijkbaar met Ard afgesproken om samen SBS te rijden. Siward had zich goed voorbereid, wist met z'n M5 2020 goed de weg en zag er evenals Ard 's avonds nog opmerkelijk fris uit.

Stefaan uit Brecht is vooral bekend van de zesuursrace op het WK van Interlaken waar hij zilver behaalde (gem. 41 km/uur ong. en heeft als wedstrijdrijder met de Optima Baron z'n eigen pagina op de site van Tim.
Op de vraag achteraf wat hij hij vond van de groepsvorming onderweg, kwam van Stefaan het verbluffende antwoord: "Prima, je komt automatisch in een groepje dat het zelfde tempo rijdt".
Stefaan is overigens ook PANS-veteraan...

Evenals Ard had Toni uit Rijen niet echt veel kilometers in de benen toen hij 's ochtends in Sluis aan de start stond. Hij had zich laten overhalen om mee te doen, afgemeld en toch maar weer aangemeld en was samen met Ed Leijten naar het verre Sluis afgereisd voor een dagje fietsen. Toni miste in de Boulonnais een LF1-bordje en heeft in de buurt van Chapelle-lez-Boulogne een gratis extra heuvel genomen, een heuvel van het soort dat je liever geen tweede keer meer tegenkomt... Dit is tevens de verklaring dat Toni er op de groepsfoto na afloop van de spaghettimaaltijd in Wimereux nogal afgeleefd uitziet en in de uren daarna opmerkelijk goed herstelde van de inspanning op die extra heuvel.

Wouter uit St. Amandsberg was in 2001 de jongste deelnemer van het gezelschap Boulognerijders. Het is een bekend gegeven dat hoe ouder je wordt, hoe makkelijker je lange afstanden kan fietsen. Des te opmerkelijker is het dan als je bijna de hele tocht in de voorste groep rijdt. Wouter reed Sluis-Boulogne-Sluis met een Challenge Hurricane.

home