Hoe laat en waar precies in Sluis is het vertrek ?
Zie de plattegrond op ligfietsnet, aan het uiteinde van het water aan de linkerkant, bij het standbeeld van Van Dale op het Walplein aan de Kaai. En zo groot is Sluis nou ook weer niet. Vertrek drie kwartier voor zonsopkomst om 4u30, zodra het licht wordt. Dit is niet alleen symbolisch, 't is gewoon een tering-end rijden...
Na het gezellige getreuzel van de voorgaande edities gaan we nu 's echt proberen op tijd te vertrekken...
Kan ik ergens in Sluis (b.v op een camping) voorafgaand overnachten?
In juni kan je in Sluis en directe omgeving (Cadzand, Heille, R'ment) op tig campings terecht. Bovendien is Sluis ietwat overbedeeld met allerlei vormen van horeca, w.o. ook hotels en pensions
350 km op 1 dag is voor mij iets te ver, zijn er geen andere mogelijkheden?
Je kunt ook een kortere afstand kiezen en meefietsen tot bv. Brugge, Nieuwpoort, Bergues, Tournehem of de 175-200 meter hoge heuvelrug bij Colembert slechts eenmaal (van de "vlakke" zijde) nemen, van het riante uitzicht genieten en dan lekker freewheelend terug. Of alleen de heenweg meefietsen en op eigen gelegenheid terug. Of andersom. Een ander alternatief is de driedaagse Gent-Boulogne-Gent in augustus. Je kunt ook op 21 juni 's avonds zomaar een eindje meerijden doorheen de Westhoek, tussen Veurne en Nieuwpoort, Nieuwpoort en Brugge, of tussen Rattevalle en Snaaskerke...
Is er nog inschrijfgeld of iets dergelijks b.v bij voorinschrijving verschuldigd?
Over de exacte hoogte van het inschrijfgeld (spaghettimaaltijd, souvenirtje, Rolands kosten) zijn we nog bezig, maar het zal naar goed Zeeuws gebruik zuunig zijn. En je gooit 's ochtends je ruim bemeten lunchpakketje, drank, reserveband e.d. in Roland's auto. Onderweg op de bevoorradingspunten, kun je dan gratis uit je eigen voorraad putten.
Die auto lijkt misschien overdreven, maar de afstand, aantal deelnemers, vreemde omgeving en het uitgerekte traject maken een begeleidingswagen onmisbaar, is de ervaring.
Hoeveel deelnemers verwacht je of waren er bij voorgaande editie's?
De editie van 2000 had 1 deelnemer, SBS-2000 was eigenlijk uit de hand gelopen zotteklap.
De editie van 2001 had 12 deelnemers die allen moeiteloos de tocht uitreden, zie de Hall of Fame.
De editie van 2002 had 17 deelnemers, waarvan er al vrij snel twee uitvielen.
Bij 'normaal weer' verwachten we rond de 15 deelnemers, ervanuitgaande dat niet iedereen op het laatste moment ineens naar zee wil...
Ik weet niet zeker of ik dit wel aankan
Je rijdt op eigen gelegenheid en er is er maar één die kan inschatten of 350 km te doen zijn: dat ben je zelf. Toch drie vuistregels:
- ben je meer een "stayer" dan een snelheidsmonster
- kan je een paar uur een kruissnelheid van 30 km/uur aanhouden (windstil, goed wegdek)
- heb je dit jaar al 200 km in 9 uur gereden
Bedenk dat je een lagere basissnelheid en een mindere conditie kan goedmaken door de aanwijzingen op deze site goed op te volgen. Je eigen volgwagen laten meerijden is niet nodig, alleen de laatste 100 km vanaf Watten is alle hulp welkom!
Nog een vuistregel: van de 350 km rij je 1/3 deel op snelheid, 1/3 deel is langetochten-ervaring en de rest is "logistiek" oftewel routekennis, bevoorrading en de tijd in de gaten houden.
Hoe verzin je zoiets?
Sluis-Boulogne-Sluis is begonnen als zottenklap. Jarenlang was een retourtje Kanaal vanuit Nederland een utopie, een dagdroom... Tót de aanschaf van een ligfiets. Vanaf dan verschijnen reeds in februari dagafstanden op de kilometerteller, die op de bukfiets pas op het eind van het seizoen haalbaar zijn. De heuvels bij Watten blijken redelijk makkelijk te omzeilen en zo staat op één van die verkenningstochtjes je ligfiets ineens geparkeerd tegen een bord "Boulogne 26 km"...
Is de route nog steeds hetzelfde?
In grote lijnen wel. De verbeteringen van 2001 en 2002 blijven uiteraard gehandhaafd, aangezien die goed bevallen zijn.
Tussen de Pelikaanbrug bij Nieuwpoort en de Wulpenbrug is een prachtig spiksplinternieuw fietspad aangelegd wat we natuurlijk gaan gebruiken.
Sbs-veteranen die de Mont Dauphin nou wel gezien hebben, kunnen op de terugweg de steile klim bij Nabringhen of juist de minder steile klim bij Boursin en de Vallee Madame overwegen. Er is op deze alternatieven echter geen support van de volgwagen.
De route is dus niet elk jaar hetzelfde?
We proberen steeds te verbeteren. Erik Clauw heeft in 2001 mooie fietsvriendelijke alternatieven gevonden voor de passages doorheen Nieuwpoort en Veurne, die lopen nu ook grotendeels over glad asfalt langs het water, tussen Wulpen en Veurne kun je over het fietspad op de rechteroever, het jaagpad tussen Lynck en Watten is opnieuw geasfalteerd, door een blokje om te rijden is de helling naar de abdij van Licques veel vlakker, de Ventu d'Alembon hóef je helemaal niet te beklimmen, en we eten in het sjieke Wimereux i.p.v. Boulogne.
In 2002 zijn in Nieuwpoort de grote werken aan de kanaalbruggen gedaan en hoeven we ook de grote weg niet meer driemaal te dwarsen.
Tussen Hondschoote en Bergues kan je gedurende een paar kilometer de autovrije noordkant van het Canal de la Basse Colme volgen. Tussen Grande Millebrugghe en Looberghe is het fietspad op de zuidoever opgelapt, de kwaliteit is nu vergelijkbaar met het Franse deel van de Driekoningenstraat (de Rue Trois Rois nabij Hondschoote).
De vlakste weg tussen Wimille, Boulogne en rustpunt Wimereux blijkt een rare kronkel te zijn langsheen Auvringhen, Gazemetz, La Poterie, Colonne de la Grande Armee, Boulogne, Terlincthun en de kustweg D940. Een omweg van vijf km door de buitenwijken van Boulogne naar Wimereux, wel wat klimwerk maar onmiskenbaar vlakker dan de oude LF1. En gigantisch mooi...
Wat houdt de verzekering van HPV Belgium precies in?
Het is een aansprakelijkheidsverzekering tegenover derden. "Zelfs niet-leden zijn als deelnemers dan verzekerd. Iemand die gewoon eens 1 wedstrijd wil meerijden kan een dagverzekering nemen. Ofwel gewoon tegenover derden, koste in 2000 20 fr. ofwel ook een persoonlijke verzekering en dat was tussen de 200 en 300 fr."
Het is wel aan te bevelen om een reisverzekering te nemen, aangezien je eigen ziektekostenverzekering slechts beperkt geldig is in het buitenland.
Wat doe je als het op 21 juni te slecht weer is om 350 km te fietsen?
Dan rijden we op een andere dag, want het moet leuk blijven. De reservedata zijn achtereenvolgens: zondag 22 juni, zaterdag 28 juni, zondag 29 juni. Maar als iedereen vooraf voldoende alcoholische dranken aan de weergoden offert, rijden we gewoon op 21 juni...
De beslissing go-nogo kan je in juni op deze site raadplegen. Beslissend is het aantal te verwachten uitvallers.
Is het parcours geschikt voor ongeveerde fietsen en driewielers?
Uitgenomen een klein stukje bij de brug van Varsenare en een bekasseid bruggetje in het historische centrum van Bergues, bestaat het hele parcours uit glad wegdek, bijna overal asfalt. Het Franse asfalt is wat grover dan wat we in Vlaanderen gewend zijn, maar overal goed berijdbaar. De barelen langs de Damse Vaart zijn ruim en voor een trike geen probleem. Onder de Pelikaanbrug bij Nieuwpoort neem je met een trike best de binnenbocht.
Tijdens de afdaling van de Mont Dauphin op de heenweg, hou je best rechts, kwestie van de gaten in het asfalt links te vermijden. ...
Is er af en toe ook een rust ingelast om bv te eten ?
In ieder geval wanneer we de zee zien! In Wimereux staat een koolhydraatrijke spaghettimaaltijd op het menu, tenzij je wat anders wilt natuurlijk. Speciaal de vegetarische variant wordt aanbevolen. En nee, het recept van de saus is en blijft geheim!!!
En wat vegetarische spaghettisaus met fietsen te maken heeft? De vegetarische saus is eerder gereed dus je kan in Wimereux sneller beginnen met eten en vegetarische saus verteert sneller en daar doe je 's middags onder het fietsen je voordeel mee.
In het roadbook zijn voorts om de 60 km tussenstops voorzien om bij te tanken. Op de heenweg zullen de stops kort zijn, op de terugweg zul je juist wat uitgebreider willen bijtanken.
Aanbevolen zijn: bakjes met pasta, extran en andere energiedrank, stroopwafels, bananen...
Hoe verteer je die hellingen, de hoogste is zelfs 200 meter!
SBS kent drie soorten hellingen: korte hellingen, de Mont Dauphin en de zeer steile hellingen.
Korte hellingen (niet steil) zijn de viaducten en de meeste natuurlijke hellingen in het SBS-traject. Die neem je 't best door de klim met een hoge snelheid aan te vangen (aanloop), tijdens het klimmen zoveel mogelijk snelheid te houden en vooral TIJDIG TERUGSCHAKELEN. Tegen de tijd dat je zwaar begint te trappen, is de helling alweer voorbij. Zo spaar je energie en trapkracht.
De Mont Dauphin (200 meter boven zeeniveau) is onderdeel van een cuesta.
Een cuesta is een heuvelrug die gevormd is in harde gesteenten van Trias- en Jura-ouderdom. Kenmerkend voor een cuesta is de flauwe helling aan de ene kant en de steile helling aan de andere. De laagten ontstonden op de plaats van zachtere gesteentelagen uit dezelfde tijd die rijk
zijn aan fossielen.
De Mont Dauphin is op de heenweg zeer langgerekt en op de terugweg is deze heuvel behoorlijk steil (12%), en rij je best direct al in je eigen tempo omhoog (laagste versnelling?); de eerste helft is het steilst, voorbij de tweede bocht naar links wordt de stijging afgevlakt... Zonder tripel kun je beter die paar honderd meter lopen (wat is 350 meter op 350 kilometer?) en vergeet dan niet om te kijken en te genieten van het uitzicht over de Boulonnais!
Alle andere - steile - hellingen kunnen maar één ding betekenen: je bent verkeerd gereden...
Zijn er geen alternatieven voor de Mont Dauphin?
Uiteraard hebben we de alternatieven verkend. De helling bij Nabringhen is een beetje saai en te steil. De Vallee Madame is 25 meter lager en minder steil, maar heeft teveel nadelen (omweg, boomloze en winderige vlakte, onnodige hellingen in de aanloop, onbewegwijzerd, minder mooi). De Mont Dauphin is de kortste pijn en dus de meest comfortabele wijze om de heuvelrug over te steken!
Mijn (vakantie)bed staat op Walcheren, is het mogelijk om Sluis voor zonsopgang te bereiken?
Op 21 juni komt de zon op om 5u15. We vertrekken dan ook om 4u30 uur stipt. De eerste boot vertrekt vanuit Vlissingen om 7u50 en arriveert in Breskens om 8u10, vandaar is het aan 30 km/u nog een half uurtje naar Sluis. Dus als je met een lage racer heel erg hard kan, zou je kunnen overwegen om die achterstand in te halen. En anders rij je met de auto door het nieuwe tunneltje. De laatste boot terug naar Vlissingen vertrekt om 22u20.
Kan je niet 's wat aan die irritante bewegende achtergrond doen?
Is inmiddels gebeurd. De golven en ligfietsjes staan nu stil.
Ik wil graag helpen bij de organisatie van Sluis-Boulogne-Sluis. Wat kan ik doen?
We kunnen altijd hulp gebruiken op het eind van de zaterdagmiddag in de Westhoek, wanneer het deelnemersveld uitgestrekt en de behoefte aan eten en drinken het grootst is. Een vaste bevoorradingspost in Nieuwpoort, Veurne, Bergues of Watten is goud waard (niet letterlijk).
Frigoboxen zullen we ook niet gauw teveel hebben...
Hoe hard (of langzaam) denk je bij die tocht te gaan rijden?
Héél langzaam... Reken op 16 uur fietsen oftewel 22,5 km/h gemiddeld. Een kruissnelheid van een kleine 30 km/h op gewone tochten, is een goede basis voor SBS.
Hoewel een snelle fiets natuurlijk handig is, geldt in SBS dat "snelheid" vooral betekent: "blijven doorrijden en alleen stoppen om te eten". Iedere minuut die je stilstaat, kun je niet fietsen.. In één minuut leg je met een ligfiets een behoorlijke afstand af, zoals de begeleiders en sommige treuzelende lage racers in 2001 moesten ervaren... Op die manier haal je met een trage comfortabele fiets een gemiddelde snelheid die niet veel onderdoet voor een lage racer.
Wat, slik, nee toch, waar ben ik aan begonnen.
De mooiste fietstocht van je leven.